Hoe bereid een mens zich voor op de henro langs 88 tempels?
Veel wandelen, dat als eerste natuurlijk. En niet de hoogtetraining vergeten! In mijn geval was dat regelmatig in de duinen van Bergen en Schoorl wandelen en de hoge trappen daar een paar keer op en neer.
Ik begon serieus met trainen tijdens een vakantie met Jaap op Gran Canaria in september 2012, waar we veel lange bergwandelingen maakten.

En natuurlijk veel de '88 routeguide' bestuderen, de kaarten daarin leren begrijpen en verhalen lezen op internet in blogs van andere henrosan. Ik had het boek besteld van David Moreton 'A Journey of the Soul' en 'Visiting the Sacred Sites of Kūkai' van Tateki Miyazaki vertaald door David Moreton. En veel filmpjes bekeken op You Tube. Dat was allemaal een groot deel van de voorpret en naar de henro toeleven.
En bij mijn speurtochten over de geschiedenis en de achtergronden van de henro vond ik deze website van Aaron Bell met veel informatie in het Engels: http://shikokuhenro.10-yen.net/info/thesis.php

Op mijn pagina 'lodgings' vind je namen van alle plaatsen waar ik sliep in 2013 én in 2014. Met prijzen en wat details. In het Engels, want ik deel deze pagina ook met de internationale Ohenrogroep op Facebook.

Dit is ook een mooie introductie: Een stukje uit een TV-documentaire van Asahi TV. Ik werd geïnterviewd en geflimd tijdens op mijn wandeldag van tempel 87 naar 88 op 28 april 2014 tijdens mijn tweede henro. De hele documentaire van 15 minuten staat ook op YouTube, zie: http://youtu.be/RSvwBkzE3x8
Die is niet ondertiteld, maar daar ga ik nog aan werken, ik heb de vertaling gekregen van een Japanse henro-san, die goed Engels spreekt en verstaat.Al een beetje wijzer en enthousiaster geworden?
Kijk voor meer informatie op mijn pagina 'links', daar kun je doorklikken naar veel websites over de henro op Shikoku. De belangrijkste websites over de geschiedenis van de henro en hoe je er op voor te bereiden met veel praktische tips. Ik noem ook een paar blogs/websites/films van andere henro-san waar ik zelf veel aan gehad heb bij mijn voorbereiding.

In mijn 'dagboek' vind je de 'inhoudsopgave' en kun je doorklikken naar de 7 hoofdstukken.
Alle vetgedrukte woorden in mijn dagboekteksten zijn links en daarop kun je doorklikken naar meer uitleg over een naam, woord of begrip. Ook sommige foto's in de tekst zijn aanklikbaar, dan krijg je een kort filmpje te zien. Dat staat altijd aangegeven in de omschrijving onder een foto.

Elke dag heeft tevens boven en onder aan elke pagina een link naar de diashow van alle foto's van die betreffende dag.

Veel lees- en kijkplezier!

Elly Jührend, januari 2015