< Dag 65  
Dag 66 Dinsdag 21 mei Op stap met Nobu-san
Ekōin in Koyasan - ¥ 10.000 luxe tatamikamer met vegetarisch ontbijt en diner
Henjokoin, Jinja, Okunoin, Gobyō
Afstand: 10 km
Klik hier voor alle foto's van deze dag in een diashow / Click here for all pictures of this day in a slideshow.

6 uur wakker, maar niet naar de ochtendceremonie, wel even buiten staan luisteren en daarna naar de vuurceremonie.
Ik zag de Soegamagi voor Tycho en Indy het vuur ingaan en automatisch pakte ik mijn medaillon met hun foto vast en terwijl het alles verteerde, tegelijk met een paar Soegamagi van anderen, schoot ik helemaal vol en kon ik mijn tranen niet inhouden. Ik had niet gedacht dat zo'n ritueel me zo zou aangrijpen. Baat 't niet dan schaadt het ook niet...

Na ontbijt even aan de wandel, wat ga ik doen vandaag? Komt een hele lange rij monniken aan op weg naar de tempel bij Kōbō Daishi. Het is nl Kōbō Daishi dag, hij is op 21 mei om 2 uur 's nachts aan zijn eeuwigdurende meditatie begonnen...
Ben nog steeds te moe. Normaal gesproken zou ik er nu achteraan lopen en alles meemaken! Ga niets ondernemen even: rust!
Ben weer naar mijn kamer gegaan om een uur of 10 en weer naar bed en heb weer 1 1/2 uur geslapen.
Om 12 uur naar buiten om café au lait te halen.
Kwam Clairline en Masako tegen bij het standje bij de ingang naar Okunoin. Daar werden thee en koekjes uitgedeeld vanwege Kōbō Daishi dag.
Even later kwam ook Leyla uit Algerije erbij zitten. Het werd gezellig en we besloten om gevieren te gaan lunchen in het restaurant waar ik gisteren met Etienne was geweest.
Tot 3 uur daar gezeten en veel gepraat over van alles: godsdiensten, Boeddhisme versus Christendom. Plofkippen versus gezond voedsel etc.
Ik ben daarna teruggegaan naar Ekōin. Zij gingen nog wat shoppen. Wel even gekeken in de winkels maar ik weet t nog niet.

Heb Noëlle gebeld, was fijn om haar poos alleen te spreken. Besloten om naar de Gobyō terug te gaan om 6 uur in henro outfit voor mijn dankwoord/ gebed. Eerst tegen 5 uur gaan kijken voor slippers voor Indy. Op weg naar de winkel kwam ik Yaron tegen, een Israëliër die al 20 jaar in Japan woont. Lang gesprek mee midden op straat, heel leuk. Hij wilde van alles over de henro weten.
Slippers gekocht en ook wat te eten voor vanavond na mijn bezoek aan KD.
Het werd al schemerig toen ik de Okunoin inliep. Heerlijk rustig. Toen ik bij de Gobyō kwam was het al donker. Er stond 1 monnik zachtjes te reciteren. Heb voor de hele familie en Yvonne kaarsjes aangestoken. Die zijn dus nu ook op. Toen ik wilde beginnen met de HS kwam er een echtpaar 3 keer hardop de HS doen. 1 keer meegedaan en toen gewacht tot ze weggingen. En nog 1 keer alleen. En bedankt voor de succesvolle henro. Gekeken of ik mij kongōzue daar ergens kan achterlaten, maar geen echte verstopplek te vinden. Dan neem ik hem toch maar mee naar huis..
Op de terugweg in het donker is het ook erg mooi, er komt een bijna volle maan op. Helemaal alleen loop ik er niet. Hier en daar nog paar mensen en halverwege kom ik de Poolse tweelingzusjes tegen. Ze slapen in de kamer naast me, ik had ze al gesproken op de gang 's middags.
Foto van elkaar gemaakt. Zij liepen nog door naar de tempel. En weer even later kwam Nobu-san er aan met de hele groep van Ekōin. Zonder lantarens gelukkig. Ik heb me er bij aan gesloten, Nobu spreekt goed Engels en legt alles mooi en duidelijk uit.
Dus weer de hele rondwandeling gemaakt. Nu wat meer informatie over van alles gehoord, dat was toch wel fijn. Nobu legde ook wat uit over het Shingon boeddhisme op een hele heldere manier.
Onderweg met hem nog gepraat. Hij is pas 29 jaar en heeft een jaar in Manchester gewoond en gestudeerd. Hij zei ook: 'Dan neem je de stok toch mee, is een mooi souvenir'!
Pas om half 10 terug. Heet water gekregen voor mijn instant ramen met vlees dit keer. Was niet bijzonder maar het vult.
Een Soegamagi beschreven voor de hele familie. Die gaat morgen in het vuur.
Mijn koffer en rugzak gaan pakken, dat werd nog een hele klus! Maar alles staat klaar voor vertrek. Om half 12 naar bed.
 
 

 


 

 
 

Klik hier voor alle foto's van deze dag in een diashow / Click here for all pictures of this day in a slideshow.

< Dag 65